Szeretjük a papagájokat


Szeretjük a papagájt

A papagájok származása, viselkedési formái, fajainak azonosságai és különbözőségei valamint elképesztő intelligenciájuk állandó kutatásra sarkallja a természettudósok csoportjait. A közelmúltbeli felfedezések közül sokat egy új könyvben láthatnak viszont az érdeklődők, mely nemrég jelent meg "A vadon papagájai: a világ legbűvösebb madárainak természetes története" címmel. Mások folyóiratokban jelentek meg vagy online videókon keresztül mutattak be érdekes papagájos témákat, ezek közül a legjobbak hatalmas sebességgel terjednek a neten napjainkban is.

Dr. Wright és munkatársai a Costa Ricaból származó Sárgatarkójú amazont tanulmányozták, és felfedezték, hogy a papagájok különböző populációi olyan különféle dialektusokban kommunikálnak egymással, amelyek évtizedek óta stabilak, mint az emberi nyelvek. Az emberekhez hasonlóan a papagájok között is a fiatal egyedek azok, akik szinte bármilyen, többszörös dialektust képesek megtanulni, míg az idősebb példányok már kevésbé fogékonyak a tanulásra és nem is igazán érdekli őket az újdonság.

Egy nemrégiben elvégzett DNS-elemzés rámutatott, hogy a papagájok szorosan kapcsolódnak a sólyomhoz. Ez a felfedezés megmagyarázza a papagájok sokszor elég kegyetlen táplálkozási gyakorlatát. Míg a sólyomok a hagyományos értelemben ragadozók, vadászat útján szerzik be a táplálékukat, a papagájok viselkedése sokszor hasonló, bár kicsit kevésbé vérszomjas a megközelítésben, mert ők növényeken élnek, amiket előszeretettel pusztítanak. "Egy papagáj egy növényi húsevő" - mondta Dr. Wright. - "Elpusztítja a magot." És ez így is van, hiszen azt eszi meg. A kutatók azt állapították meg, hogy amikor egy papagájállomány huzamosabb ideig elüldögél egy gyümölcsfán, az egy igazi igazi vetőmag-mészárlásnak illik be, egy ilyen látogatás a vetőmagok 66%-ának elpusztulását hozhatja.

A legtöbb papagáj a trópusokon él,  ahol az élőhelyek elvesztése és a nemzetközi kisállat-kereskedelem miatti egyedszám-csökkenés együttesen az összes faj egyharmadát fenyegeti. Ugyanakkor a trendnek egy furcsa ellentételezése is megfigyelhető a világ különféle pontjain, ugyanis nem ritka, hogy papagájcsapatok bukkannak fel egészen különleges helyeken. Los Angeles-i megyei lakosok több mint egy tucat fajta különböző vad papagáját, például koronás Amazont, kakaduféléket és arákat láttak. Kutatók véleménye szerint ez a helyváltoztatás a természet válasza a papagájok élőhelyeinek csökkenésére.


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.