Szeretjük a papagájokat


Nyár-ősz papagájprogramok

A nyár közepe az az időszak, amikor a papagájos közösségek a leginkább pörögnek hazánkban és Európa-szerte is. Ez tehát a megfelelő idő a madárközösségbe való bekapcsolódásra, ilyenkor van a legnagyobb tömeg a kültéri kiállításokon és börzéken is. Ezekből a találkozókból rengeteg inspirációt megírhet a madárgazda, akár valamilyen klubeseményről, akár valamelyik kedvtelésből tartott madárfajra (például papagájok) vonatkozó kiállításról van szó. Számos eseményen jellek meg különféle vendégszereplők, köztük a legképzettebb madár-állatorvosok és viselkedéskutatók.

A börzék kiváló alkalmat nyújtanak a kellékek beszerzésére, rengetegféle takarmány, vitamin, étrendkiegészítő, valamint a tartás kellékei a kalitkától a berendezéseken át mind beszerezhetőek, általában a gyártótól vagy termelőtől, jutányos áron. Ugyanitt magát a madarat is be lehet szerezni, mert a nagyobb börzékre a tenyésztők is szép számmal járnak ki.

papagáj

A nyári pörgős időszak végeztével ideje megvizsgálni az otthoni környezetet. Érdemes egy teljes napot rászánni a papagáj ketrecének alapos mélytisztítására. Ez a teljes élőhelyre vonatkozó nagytakarítás, vagyis a ketrecet darabokra kell szedni, kiszerelni vagy kihúzni az alsó részt, levenni a hintákat, ülőrudakat, etetőket, és mindent alaposan elmosni, fertőtleníteni. Utána hagyni kell teljesen megszáradni mindent, és csak utána összeszerelni. A papagáj közben elüldögélhet a nappaliban egy szobai ülőrúdon.

Ezt a tevékenységet az év során többször is meg kell ismételni a rendszeres néhány naponkénti alaptakarítás kiegészítéseként. Ezt érdemes előre kijelölt időpontokban elvégezni, ezeket az időpontokat naptárban is jó rögzíteni, hogy tervezett módon történhessen a takarítás és egyetlen alkalom se maradjon ki. Ilyenkor ellenőrizni kell a ketrecek összes tartozékát, a játékokat stb, és szükség szerint javítani vagy cserélni kell őket.

A késő ősz az embereknél gyakran a súlygyarapodás időszaka, és nincs ez másként a madaraknál sem. Ilyenkor a zöldség és a gyümölcsök hiánya miatt az egészséges táplálkozás egy kicsit háttérbe kerül. A papagáj súlyát az erre a célra gyártott madármérleggel időszakosan ellenőrizni kell. A túlzott hízás egészségtelen a madár májának és a veséjének, ezért ebben az időszakban is törekedni kell a változatos táplálásra és utánamenni a beszerezhető szezonális zöldségeknek, gyümölcsöknek, hogy a madár ne csak magokkal táplálkozzon.


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.