Szeretjük a papagájokat


Papagájfélelmek kezelése

A különféle játékok, kalitkába vagy szobába tehető nagy méretű ülőrudak állandó és változtatos szórakozást nyújtanak a papagájnak. Ehet és játszhat rajtuk kedvére, ezen kívül tornagyakorlatok végzésére is kiváló eszköz. Előfordulhat, főleg a nagy méretű ülőrúd használata esetén, hogy a papagáj eleinte fél vagy nehezen szokja meg az új bútort. Ezen néhány módszerrel segíteni lehet.

Kinti, nagyméretű ülőrúd esetén például a ketrecbe kell tenni a rúd kicsinyített mását. Ezzel lehetőséget kap a madár, hogy megismerje a fa formáját, anyagáz, stílusát kis méretben, a biztonságot jelentő ketrecben, saját tempójában, mielőtt először találkozna a nagy ülőrúddal vagy állvánnyal a szobában. Miután ez a beszoktatás sikeres volt, megfigyelhető, hogy az ugyanilyen színű és anyagú, de sokkal nagyobb méretben készült szobai ülőrúd a papagájnak már semmiféle ijedelmet nem okoz a papagájnak.

A madár hamar beleszeret az óriási ülőrúd által nyújtott kényelembe és szórakozásba. Olyan, mint egy kényelmes cipő, pihentető a lábon. Innentől aztán akármikor hajlandó lesz sok időt eltölteni a fán, mert rájön, hogy ez egy kényelmes hely állni. Onnan lehet tudni, hogy a madár teljesen megszokta az ülőrudat, hogy a kalitkából kiengedve azonnal, magától rárepül. Ilyenkorra már szeretni fog időt eltölteni ott, és a félelmei is megszűnnek. Később a rudat a madárral együtt lehet mozgatni a lakásban. Így például az esti tévézés lehet egy közös program, de más eseményeken is részt vehet a madár az ülőrúdon ülve.

Az ülőrudak kialakítása általában a természetben megtalálható fákhoz hasonlóan szabálytalan alakú, tehát nincs egyformára esztergálval, ezért a papagáj lába változatosabb fogásokat alkalmazhat ülés és mászás közben ami a körmök túlnövését is képes megakadályozni. Ólőrúdból többféle kivitel létezik, mindenképpen a természetes, feldolgozatlan alapanyagból készületeket kell előnyben részesíteni a sematikusra dolgozott vagy műanyagból készülttel szemben. A tehetősebb papagájgazdik kámforfából (java tree) készült ülőrudat is rendelhetnek külföldről, ez igazi kuriózumnak számít.


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.