Szeretjük a papagájokat


Orvosválasztás

Amikor valaki tanácsért fordul hozzám, sose tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy a papagájtartás során mennyire fontos a megfelelő állatorvos kiválasztása. Korábban, amikor még gyakori konzultációkat folytattam a témában, gyakran előfordult, hogy megtagadtam a munkát egy papagájjal kapcsolatban az úgynevezett "viselkedési problémával", amíg a tulajdonos alaposan ki nem megvizsgáltatta az állatot egy megfelelő orvossal.

Gyakran azt mondom nekik, hogy "nézesse meg madárát egy tapasztalt madár állatorvossal, és ha nem talál semmi rosszat, akkor keressen fel újból. De első a fizikai vizsgálat!". Ennek oka az, hogy sok állítólagos „viselkedési probléma” valójában fizikai vagy orvosi problémák megnyilvánulása. Rendszeresen hallom azokat a történeteket is, amelyek szerint azok az állatorvosok is madarakat látnak el, akiknek nyilvánvalóan nincs sok információja a tollas lényekről. Legfrissebb példa erre a saját praxisomból egy olyan papagáj, akit csak azért diagnosztizáltak allergiásnak, mert folyt az orra, de ezt téves a diagnózist nyilvánvalóan abból következett, hogy csak egy gyors külső vizsgálatott folytatott le a tapasztalatlan orvos.

Ezt a feltételezést a tulajdonos leírása is alátámasztotta, mely szerint nem végeztek vérvizsgálatot vagy más diagnosztikai tesztet. A Madárorvosok Szövetsége szerint a papagájoknál a orrfolyás elsődleges oka a psittacosis ("papagájláz"), a következő lehetőség pedig valamilyen bakteriális fertőzés jelenléte, NEM allergia, és minden esetben tesztelni kell, hogy az orvos megbizonyosodjon a baj forrásáról. Amikor később megkérdeztem a madár tulajdonosát, ő maga is elismerte, hogy nem gondolja, hogy ez az állatorvos "igazi" madár-állatorvos lenne.

[Megjegyzés: Ezen bakteriális fertőzések leggyakoribb oka (etiológiája) a krónikus alultápláltság - kifejezetten az elégtelenség miatt a papagáj nem kap megfelelő mennyiségű A-vitamint.]


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.