Szeretjük a papagájokat


Képzési napok

Minden héten rászánok néhány órát a kakadum kiképzésére, előre ki szoktam jelölni a napokat, így mindig megvan a tervezett mennyiség. Ez nagyon lényeges a fokozatos haladás miatt. A ládás edzéssel szoktuk kezdeni: utasításra az utazóládába kell mennie. A papagájok alapvetően rühellik a szúűk, zárt helyeket, ez a gyakorlat tehát nehéznek minősíthető. Belépés után, ha valamelyik szakaszban a testbeszéde bármilyen kényelmetlenséget mutatott, a ládát azonnal letettük az asztalra, kinyílt az ajtó, és jelre azonnal ki is jöhetett.

Rendkívül elégedett voltam azzal, hogy Niney, a kakadum, amikor kissé kényelmetlenül érzi magát, rögtön hozzám repül megnyugtatásképpen. Velem biztonságban érzi magát. Mikor már elég jól mentek az edzések, részt vettünk egy közös papagájtréningen, amit a közelben szervezett egy oktató. Az esemény hasonlít a kutyaiskolára, csak madarakkal zajlik, zárt térben. A hét utolsó napján minden csapattagnak meg kellett mutatnia a csoport többi tagjának (tíz fő + madarak), hogy milyen viselkedést tanított a saját madarának, vagy akikkel dolgozott. Mindannyian idegesek és izgatottak voltunk.

Mindenki madara ragyogóan viselkedett, például egy igen ritka tukán szőlőt fogott a levegőben, egy ara a ketrecébe lépett és becsukta maga mögött az ajtót, egy amazon papagáj hagyta magát törölközővel törölgetni, egy másik pedig lehetővé tette, hogy a karmait lefogás nélkül reszelje a gazdája. Az én kakadum hívásra hozzám repült és a megadott jelre gond nélkül bement a ládájába, ahogyan azt otthon begyakaroltuk, volt tehát sikerünk nekünk is! Csapatunk felvidult! Mindenkinek ajánlom ezeknek a csoportos edzéseknek a kipróbálását.


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.